top of page
Search

Hengityksellä vastustuskykyä ja flunssan hoitoa

Hengitysharjoittelu on ennaltaehkäisevästi hyvä keino vahvistaa vastustuskykyä ja keuhkojen hyvinvointia.


Teen tosiaan lisäksi töitä hoidontarpeen arviossa ja neuvonnassa. Iso osa asiakkaista on hengitystieinfektioista ja erilaisista hengitysongelmista kärsiviä. Useilla on pitkittyneitä ja uusiutuvia tauteja, jotka tuntuvat lisääntyneen viime aikoina niin nuorilla kuin iäkkäillä. Omaa vastustuskykyä on tärkeää vaalia ja sitä voi onneksi vahvistaa monin eri keinoin. Tässä kirjoituksessa lähestyn asiaa etenkin hengityksen näkökulmasta.


Ensimmäinen tärkeä keino on nenän harjoittaminen. Nenän kautta hengittäessä ilma suodattuu, kostuu ja puhdistuu sekä muodostuu tärkeää typpioksidia, joka mm. torjuu taudinaiheuttajia, hillitsee tulehdusreaktiota sekä laajentaa verisuonia, hengitysteitä ja keuhkoputkia. Jos nenässä on kroonista tukkoisuutta, voi sitä hoitaa erilaisilla nenän toimintaa edistävillä hengitysharjoituksilla. Myös liiallinen nenäsumutteiden käyttö ja jatkuva voimakas niistäminen voivat heikentää nenän luonnollista toimintaa. On hyvä muistaa että limallakin on tärkeä tehtävä, kuten suojella limakalvoja ja napata taudinaiheuttajia.


Toinen tärkeä asia on stressin ja hermoston hoitaminen esimerkiksi rauhallisilla hengitysharjoituksilla. Stressi ja ylivirittynyt hermosto, liikahengittäminen ja suuhengitys lisäävät kehon taistele-pakene tilaa ja näin ollen heikentävät vastustuskykyä ja vähentävät esim. typpioksidin muodostumista sekä hapen irtoamista soluihin. Tässä tilassa myös histamiinitasot kohoavat, joka aiheuttaa allergia ja astmaoireilua kuten limakalvojen turvotusta ja tukkoisuutta, liiallista limaneritystä sekä verisuonten ja keuhkoputkien supistumista. Tätäkin voimme hillitä hengittämällä tietoisesti ja kevyesti nenän kautta sekä erilaisilla täsmäharjoituksilla ja rauhoittamalla hermostoa.


Hengityksen avulla voi myös hoitaa perusflunssaa, kroonista poskiontelovaivaa tai allergista nuhaa. Tärkeää pyrkiä avaamaan nenää ja hengittää nenän kautta aina kun mahdollista, vaikka se tuntuisikin haasteelliselta. Nenä elpyy kun sitä harjoittaa.


Alla muutama hengitysharjoitus, joilla voi kokeilla avata flunssaista ja tukkoista nenää:


1. Lyhyet hengityksenpidätykset


Ota hyvä istuma-asento ja hengitä muutama normaali hengityskierto. Sulje sitten sieraimet sormilla uloshengitysten jälkeen ja pidätä hengitystä niin kauan kunnes tulee tarve hengittää sisään. Pidätyksen ajan voit pitää päätä paikoillaan tai nyökyttää edestakaisin. Toista 3-5 kertaa välissä normaalisti hengittäen. Harjoitus muodostaa lisää typpioksidia nenäonteloihin avaten näin nenää tehokkaasti. (HUOM. hengityksenpidätyksiä ei suositella raskaana oleville tai vakavasti sairaille.)


2. Hyminähengitys


Sulje silmät ja hengitä rauhallisesti sisään ja ulos nenän kautta. Aloita sitten tekemään hyminää uloshengityksen aikana. Hengitä aina normaalisti sisään nenän kautta ja hymise pitkällä uloshengityksellä. Voit myös sulkea korvat painamalla kämmenet tiiviisti korvien päälle jolloin kuulet hyminän ja tunnet värähteen paremmin. Tee muutama minuutti kerralla. Tämä harjoitus lisää myös typpioksidin tuotantoa sekä aktivoi vagushermoa rauhoittaen hermostoa ja äänenvärähtely hoitaa lisäksi pään ja kurkun aluetta.


3. Kämmenkuppihengittely


Tee kämmenistä kuppi ja laita nenän ja suun eteen kevyesti. Hengittele näin rauhallista nenähengitystä muutama minuutti kerralla. Kostea ilma ja hengityskaasut tekevät hyvää limakalvoille ja avaavat hengitysteitä. Kaikkia näitä harjoituksia voi tehdä useamman kerran päivässä, ja varsinkin jos olet flunssassa toistot ovat tärkeitä jotta niiden teho paranee.


Muut luonnolliset keinot flunssan hoitoon ja paranemisen tueksi: 


Flunssaisena kannattaa suosia kevyttä helposti sulavaa ja ravitsevaa vitamiinipitoista ruokaa sekä antaa keholle tilaa paastoon jos se sitä kaipaa. Usein ruokahalu luonnollisesti vähenee eikä se ole hetkellisesti vaarallista. Tärkeintä on juoda tarpeeksi nesteitä, huoneenlämpöistä puhdasta vettä ja lisätä vähän suoloja sekaan. Avuksi myös luonnonlääkkeet kuten yrttitee, inkivääri, hunaja, sitruuna, valkosipuli, kurkuma, homeopatia.


Tukkoisuuteen ja yskään höyryhengittely, laita veden sekaan esim. eukalyptusta ja piparminttua, merisuolaa ja kurkumaa. Kurkkukipuun suola-sitruunaveden kurlaus useita kertoja päivässä. Kokeile myös hieroa kevyesti kasvoja erikohdista, aktivoi nenäkanavien toimintaa sivelemällä ja painelemalla hellästi nenän vierusta, poskiontelojen päältä jne.


Levon lisäksi kevyttä liikettä ja venyttelyä kehoa kuunnellen verenkierron ja nestekierron ylläpitämiseksi. Hyvää tekee myös tietoinen rentoutuminen esim. ohjatuilla meditaatioilla tai energiahoidoilla etänä.


Tunteiden merkitys:


Tukahdutetut tunteet varastoituvat kehoon ja esimerkiksi jatkuva suru, pelko ja ahdistuneisuus alentavat myös vastustuskykyä ja voivat pakkautua keuhkoihin. Näin eräs lääkärikin totesi aikoinaan mummolleni, kun hän sai yhtäkkiä keuhkokuumeen ja pohti mistä ihmeestä se tuli niin varoittamatta, hän olikin käynyt suurta surua silloin läpi. Joten muista myös hoitaa henkistä puolta ja mielentilaa, anna tunteiden virrata ja itkun vapauttaa, hengitä ulos ja päästä irti.


Flunssaan sairastuminen antaa myös tilaisuuden pysähtymiselle ja kehon puhdistautumiselle kaikesta kuonasta ja tätä prosessia on tärkeä tukea kehoa ja mieltä hyvin hoitamalla. Etenkin kevät on tällaista puhdistumisen ja uudistumisen aikaa, kun hiljalleen heräillään pitkän talven jälkeen, karistellaan sen raskaus ja kevään pölyt ennen kesää. Ajoittain olo voi siis tuntua hyvinkin tahmealta joten kevätsiivous voisi olla paikallaan niin omaan kotiin kuin omaan kehoon.


Lopuksi vielä tulevia juttuja hengitysharjoitteluun liittyen:


Hengitystä pääset harjoittamaan huhtikuussa lyhyellä verkkokurssilla. Kevät onkin hyvä aika ottaa oma hengitys haltuun ja oppia tekniikat joilla voi hillitä pölyjen aiheuttamia reaktioita ja hoitaa allergiaoireita hengityksen avulla. Opit esim. Buteyko-menetelmän joka on toimiva allergisen nuhan ja esim. astmaoireilun lieventymiseen. Tästä infoan pian lisää nettisivuille sekä somesivuille.


Sekä 6.4 Hengitysmatka workshopissa Kouvolassa studio yoga and morella, jossa syvennytään hengityksen maailmaan ja vahvistetaan yhteyttä omaan hengitykseen. Tästä löytyy lisätiedot facebook sivuiltani "hengitysmatka workshop" - tapahtumasta.


Toivottavasti sait tästä uusia hyödyllisiä vinkkejä, mukavaa kevättä ja voikaa hyvin!


Toivoo Krista

55 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page