top of page

Hengitys

Hengitys
Hengitys

Hengityksellä lisää elinvoimaa, mielenrauhaa ja itsesäätelykykyä

Hengityksen parantava voima

Toimiva hengitys on yksi tärkeimmistä terveyden ja hyvinvoinnin perustekijöistä, koska se on kytköksissä niin fyysiseen kehoon kuin mieleen ja tunteisiin. Näin ollen hengitys vaikuttaa kaikkiin kehon toimintoihin ja toimii myös peilinä ja mittarini näiden välillä. Vaikka hengitys tapahtuu automaattisesti ja luonnollisesti, voi se kuitenkin olla epätasapainossa huomaamatta eri syistä johtuen. Jos hengitys ei ole tasapainossa eikä pääse virtaamaan vapaasti, voivat seuraukset olla hyvin moninaiset ja ilman että niitä osaisi yhdistää hengitykseen millään lailla.

 

Yleiset epätasapainoisen hengityksen merkit ovat liikahengitys, yleistynyt suuhengitys, ongelmat nenän toiminnassa sekä pinnallinen tai rajoittunut hengitys. Nämä aiheuttavat osaltaan hengityselinsairauksia, erilaisia fyysisiä oireita ja myös ongelmia mielialaan ja vireystilaan. Tähän vaikuttaa mm. nykyajan kiireinen ja stressaava elämäntapa sekä huonot elintavat. Tulemalla tietoiseksi hengityksestä ja harjoittamalla sitä voimme onneksi vaikuttaa näihin asioihin.

​

Hengityksen parantava voima piilee sen vapauttamisella sekä kyvyllä tietoisesti säädellä sitä. Monipuolisella hengitystyöskentelyllä voimme parantaa hengityksen laatua, säädellä kehon ja mielen toimintoja sekä hoitaa luonnollisesti näitä kehon häiriötiloja. Kun hengitys lopulta tasapainottuu ja vapautuu, voimme elää terveemmin ja elinvoimaisemmin.

​

Jooga ja hengitys

Joogassa hengitys on olennainen osa harjoittelua edistäen terveellistä hengitystä monella tapaa. Joogaharjoittelu parantaa yleisesti hengityksen laatua ja voi olla jo merkittävä apu hengitysongelmien korjaamiseen. Joogassa hengityksen tarkkailu tekee hengityksestä tietoisen, rauhalliset liikkeet hidastavat hengitystä, nenähengitys pienentää volyymia ja harjoittaa nenän toimintaa. Liikkeet ja asanat taas edistävät pallean ja keuhkojen toimintaa, vahvistavat hengityslihaksia, lisäävät rintakehän liikkuvuutta, selän alueen joustavuutta sekä pitävät yllä hyvää ryhtiä luoden tilaa vapaalle hengitykselle. Lisäksi joogaliikkeet ja rentoutuminen voivat helpottaa kehon kiputiloja ja jännityksiä, jotka vaikuttavat myös epäedullisesti hengitykseen.

​

Joogassa on ymmärretty hengityksen merkitys jo muinoin, kuinka hyvä hengitys ravitsee ja puhdistaa kehoa että mieltä. Joogassa termi prana tarkoittaa elämänenergiaa, sitä on kaikkialla mutta eniten ilmassa jota hengitämme. Joogassa pranayama hengitysharjoitusten avulla voidaan säädellä sen virtausta kehossa ja kun pranaa on sopivasti, olo tuntuu energiseltä ja harmoniselta.

Hengitys-
harjoittelun hyötyjä

Hengityksen harjoittamisessa on lukuisia hyötyjä kokonaisvaltaisesti. Hengitysharjoittelulla voidaan oppia säätelemään omaa mieltä, tunteita ja vireystilaa tehokkaasti, lievittää stressiä ja ahdistusta, vähentää uupumusta ja lisätä energiaa, rauhoittaa mieltä ja selkeyttää ajatuksia sekä vahvistaa keskittymiskykyä ja kehomieliyhteyttä.

​

Fyysisesti hengitysharjoitteilla voidaan vahvistaa keuhkoterveyttä, lisätä suorituskykyä, hoitaa hengitysongelmia, tehostaa elimistön hapensaantia ja kuona-aineiden poistoa sekä vaikuttaa ruuansulatukseen, aineenvaihduntaan, verenkiertoon ja verenpaineeseen positiivisesti. Hengityksellä voidaan aktivoida, rauhoittaa ja tasapainottaa myös autonomisen hermoston toimintaa.

Hengitys-
harjoittelu ja valmennus

Hengitystä on siis todella hyödyllistä harjoittaa ja se on taito, jonka jokainen voi oppia. Pidempään jatkuessaan epätasapainoinen hengitys voi jäädä päälle, joten se vaatii tietoista uudelleen ohjelmointia. On olemassa lukuisia erilaisia hengitysharjoituksia, mutta ensin olisi hyvä laittaa perusta kuntoon ja tutustuttava omaan luonnolliseen hengitykseen. Uskon että kaikki hyötyvät hengitysharjoittelusta, oli siinä sitten haasteita enemmän tai vähemmän.

​

Nyt saatavilla hengityskurssi, jossa pääset syventymään hengityksen maailmaan ja opit harjoittamaan hengitystäsi monipuolisesti:

​

LUE KURSSISTA LISÄÄ TÄÄLTÄ

Kiinnostukseni hengitykseen

Kiinnostuin hengityksen tutkimisesta syvemmin muun muassa joogan kautta. Lisäksi sairaanhoitajan työni, jossa olen nähnyt paljon hengitysongelmista kärsiviä, sai minut pohtimaan aihetta tarkemmin. Itseäni on vaivannut esimerkiksi krooninen nuhaisuus, nenän tukkoisuus ja vireystilan ongelmat. Itseopiskelun ja oman hengitystyöskentelyn kautta ymmärsin miten iso vaikutus hengityksen laadulla on hyvinvointiin. Niinpä kouluttauduin hengitysvalmentajaksi ja sain paljon uusia työkaluja hengityksen harjoittamiseen.

​

Opiskelin siis kattavan koulutuksen; Breathing Unlimited 100h, Manaste 2023, jossa käsiteltiin hengitystä hyvin laajasti ja monesta eri näkökulmasta. Opeteltiin toiminnallista hengitystä ja erilaisia menetelmiä kuten buteykoa, breathworkia ja pranaymaa. Kehollinen työskentely ja hermoston säätely oli myös isossa osassa koulutusta. Joogaopettaja koulutuksessa tein myös lopputyön hengitykseen ja pranayamaan liittyen. Joten minulle on karttunut paljon tietotaitoa, joita pystyn jakamaan eteenpäin ja soveltamaan asiakkaideni kanssa.

Avaudu hengitykselle - verkkokurssi huhtikuussa
lue lisää täältä
bottom of page